Uzma memperoleh RM230 juta lanjutan kontrak daripada Petronas Carigali

Kerja Part-time & Full time diperlukan !! ==>> LIHAT SINI

saham uzma, uzma untung

Uzma Bhd, melalui anak syarikatnya Setegap Ventures Petroleum Sdn Bhd (SVP), telahmenerima lanjutan kontrak dua tahun lagi daripada Petronas Carigali Sdn Bhd bernilai RM230 juta untuk penyediaan tiub dan perkhidmatan bergelung.

Tempoh lanjutan kontrak terkini adalah dari 1 Dis 2022 hingga 30 Nov 2024, kata Uzma dalam satu pemfailan, sambil menambah bahawa lanjutan ini akan menyumbang secara positif kepada pendapatannya bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2023 dan seterusnya.

Kontrak itu, pada asalnya selama lima tahun, pertama kali diberikan oleh Petronas Carigali Sdn Bhd kepada SVP pada November 2015. Pada November 2020, kontrak itu dilanjutkan selama dua tahun dari 1 Dis 2020 hingga 30 Nov, 2022.

 

Keuntungan bersih 1Q Chin Teck jatuh 8%, diberatkan oleh kos baja yang lebih tinggi, pendapatan JV yang lebih rendah dan mengisytiharkan dividen interim sebanyak lapan sen dan dividen khas dua sen – CHINTEK:1929

 

Keuntungan bersih Chin Teck Plantations Bhd jatuh 8.0% tahun ke tahun bagi suku pertama berakhir 30 Nov 2022 disebabkan kos baja yang lebih tinggi, ditambah dengan pendapatan yang lebih rendah daripada usaha sama perladangan kelapa sawit kumpulan itu di Indonesia.

Keuntungan bersih susut kepada RM25.3 juta daripada RM27.48 juta setahun lalu, walaupun hasil meningkat 8.2% kepada RM62.96 juta daripada RM58.20 juta, hasil daripada jumlah
jualan yang lebih tinggi. Chin Teck berkata aktiviti penuaian hasil usaha samanya di wilayah Sumatera Selatan, Indonesia telah ditangguhkan berikutan pergolakan di kampung-kampung
yang berdekatan dengan ladang itu.

Melangkah ke hadapan, Chin Teck memberi amaran bahawa prestasi kewangannya untuk tahun semasa dijangka menurun daripada tahun sebelumnya, sejajar dengan penurunan harga minyak sawit mentah dan isirong sawit. Kumpulan itu pada Disember tahun lepas mengisytiharkan dividen interim sebanyak lapan sen dan dividen khas dua sen, kedua-duanya akan dibayar pada Selasa (31 Jan).

 

Keuntungan 4Q pembuat bahan binaan Ajiya melonjak 169% daripada keuntungan daripada pelaburan lain – AJIYA:7609

 

Keuntungan bersih Ajiya Bhd melonjak 169.3% kepada RM9.48 juta untuk suku keempat berakhir 30 Nov 2022 (4QFY2022), daripada RM3.52 juta setahun sebelumnya, disebabkan
terutamanya oleh keuntungan direalisasikan dan tidak direalisasi daripada pelaburan lain.

Pendapatan sesaham meningkat kepada 3.29 sen daripada 1.2 sen, menurut pemfailan bursa pengeluar bahan binaan. Hasil, bagaimanapun, susut 17.7% kepada RM74.17 juta daripada RM90.16 juta memandangkan permintaan terhadap produk kumpulan itu lebih rendah, kataAjiya.

Bagi tahun kewangan penuh, keuntungan bersih meningkat 66% kepada RM29.06 juta daripada RM17.51 juta pada FY2021, apabila hasil meningkat 9.5% kepada RM294.05 juta daripada RM268.51 juta.

 

Genetec menetapkan exercise private placement pada RM2.61 sesaham untuk mengumpul RM178 juta – GENETEC:0104

 

Genetec Technology Bhd telah menetapkan harga terbitan pelaksanaan private placement pada RM2.61 sesaham untuk memperoleh kira-kira RM177.99 juta. Harga terbitan mewakili diskaun kira-kira 2.69% kepada volum purata wajaran saham untuk lima hari pasaran sehingga dan termasuk 30 Jan sebanyak RM2.6821 sesaham.

Private placement itu melibatkan terbitan 68.2 juta saham penempatan kepada pelabur pihak ketiga yang bebas. Ini mewakili 10% daripada jumlah saham terbitan sebanyak 681.96 juta pada 30 Dis 2022, kata firma automasi industri itu dalam pemfailan bursa pada Selasa (31 Jan).

Genetec berkata sebelum ini dana itu akan digunakan terutamanya untuk rancangan pengembangan perniagaannya, terutamanya untuk menambah baik dan menaik taraf kemudahan pembuatannya untuk sistem dan peralatan industri automatik, dan penyediaan perkhidmatan nilai tambah untuk pelanggan dalam industri kenderaan elektrik dan penyimpanan tenaga, serta sebagai keperluan modal kerja.

 

YTL Power bekerjasama dengan TNB untuk membekalkan tenaga elektrik 100MW ke Singapura

 

Anak syarikat milik penuh YTL Power International Bhd di Singapura bekerjasama dengan unit Tenaga Nasional Bhd (TNB) untuk membekalkan 100 megawatt (MW) elektrik dari Malaysia ke Singapura melalui penyambung yang baru dinaik taraf.

YTL Power berkata YTL PowerSeraya Pte Ltd telah dianugerahkan lesen pengimport elektrik untuk Malaysia untuk percubaan dua tahun oleh Penguasa Pasaran Tenaga Singapura (EMA) selepas permintaan kompetitif untuk proses cadangan pada Oktober 2021.

Kumpulan itu dalam satu kenyataan pada Isnin (30 Jan) berkata YTL PowerSeraya akan membeli tenaga elektrik daripada TNB Pasir Gudang Energy Sdn Bhd, sebuah syarikat
kenderaan khas milik penuh di bawah TNB Power Generation Sdn Bhd (TNB Genco). TNB Genco pula dimiliki sepenuhnya oleh TNB.

YTL Power berkata perjanjian itu menandakan kali pertama elektrik dari Malaysia akan dibekalkan ke Singapura secara komersial, mematuhi Panduan Suruhanjaya Tenaga untuk Jualan Elektrik Rentas Sempadan (Panduan CBES). Ia berkata Panduan CBES, yang dikeluarkan pada Disember 2020 dan disemak pada Oktober 2021, dibangunkan untuk memudahkan tenaga elektrik rentas sempadan antara Malaysia dan negara jiran ke arah visi grid kuasa Asean.

Ketua Pegawai Eksekutif YTL PowerSeraya John Ng berkata kumpulan itu berbesar hati untuk bekerjasama dengan TNB untuk menyumbang dalam mempelbagaikan sumber tenaga Singapura dan meningkatkan lagi keselamatan tenaga negara.

Laporan Kewangan

1. Keuntungan 4Q pembuat bahan binaan Ajiya melonjak 169% daripada keuntungan daripada pelaburan lain

2. Keuntungan bersih 1Q Chin Teck jatuh 8%, diberatkan oleh kos baja yang lebih tinggi, pendapatan JV yang lebih rendah & mengisytiharkan dividen interim sebanyak lapan sen dan dividen khas dua sen

Fundamental

3. Uzma memperoleh RM230 juta lanjutan kontrak daripada Petronas Carigali

4. Genetec menetapkan exercise private placement pada RM2.61 sesaham untuk mengumpul RM178 juta

5. YTL Power bekerjasama dengan TNB untuk membekalkan tenaga elektrik 100MW ke Singapura

 

BULETIN FUNDAMENTAL BY REMISIER RM 019-200 9622 Buka Akaun CDS dan Join Kelas Saham

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.