Teknik jana traffik Percuma ke blog anda

Aku nak share dengan semua blogger terutamanya pengguna WP tips bagaimana cara nak dapatkan traffik 5k UV sehari ke blog anda. Nampak agak mustahil tapi kalau org lain boleh lakukan takkan anda semua tak boleh bukan?

Mungkin dalam entry ni aku lebih fokus kepada pengguna WP berbanding Blogspot kerana blog WP lebih senang untuk bermain keyword SEO. Susah ke nak main SEO?

Kalau tanya aku, SEO ni hanya permainan keyword je. Susah ke nak main keyword? Ok aku nak bagi cara paling mudah. Biasanya orang nak Google suatu informasi, apa keyword yang mereka taip dalam kotak search tu? Sekarang masa menulis sesuatu entry, letakkan diri anda sebagai pencari maklumat. Jadi entry anda mestilah mempunyai keyword yang ada kemungkinan akan dicari oleh pengguna internet.

Beberapa tips yang boleh dijadikan panduan untuk tingkatkan traffik blog:

1. Jenis entry dalam blog.
Entry berunsur isu semasa, apa saja tips atau panduan, berita sukan, gosip artis lebih senang untuk menarik traffik dari Google. Tapi anda haruslah pandai bermain keyword tertentu bagi membolehkan blog anda muncul pada halaman pertama Google. Entry berunsur personal hanya boleh menarik traffik dikalangan blogger sahaja.

p/s: Ada ke orang nak Google pasal kehidupan seharian/peribadi anda?

2. Update blog.
Update entry anda setiap hari kalau boleh. Jika ada sesuatu event tertentu seperti ABPBH2010, Maharajalawak dan sebagainya, rajinkanlah diri anda untuk membuat entry. Kebanyakan pelawat mahu mencari keputusan terkini sesebuah event tu. Jadi kalau boleh, buat entry sebelum event tersebut berlangsung. Bila event dah habis, anda hanya perlu update keputusan semasa je. Senang bukan?

3. Pemilihan tajuk entry.
Jika nak buat sesuatu entry, pilihlah tajuk yang ada kemungkinan orang akan Google tajuk tersebut.

4. Penggunaan keyword.
Seperti yang aku ceritakan tadi, pemilihan keyword amat penting bagi menentukan kemungkinan blog anda muncul pada halaman pertama Google. So, dalam entry dan tajuk entry mestilah diselitkan keyword tertentu yang mungkin akan dicari oleh pengguna.

5. Fungsi tags dalam WP.
Dalam penggunaan WP, aku sangat fokus kepada fungsi tags ni. Lebih banyak tags yang anda letak dalam entry, lebih banyak halaman blog anda akan di index oleh Google. Blog wowberita.com sudah mempunyai lebih 70,000 halaman yang telah di index Google. Setiap tags tu pastika letak keyword yang dicari pengguna internet.

6. Blogwalking dan tinggalkan komen.
Aku tidak letakkan blogwalking sebagai perkara paling utama untuk dapatkan traffik tinggi. Bagi aku, blogwalking dan tinggalkan jejak di shoutbox hanya mendapat traffik sementara. Lagi bagus kalau anda tinggalkan komen di sesebuah blog yang anda lawati. Dalam blog ni, aku telah memasang plugin CommentLuv. Disamping anda tinggalkan komen, boleh promote entry terbaru dalam blog anda bukan. Tidakkah itu sangat menguntungkan bagi pelawat blog anda?

Pesanan khas penaja:

Jika anda betul-betul pentingkan traffik, belajar SEO bermula sekarang. Jika anda blogging tanpa mementingkan traffik, anda kena rajinlah blogwalking dan kenal dengan ramai blogger. SEO = Permainan keyword. Senang je kan? Masih banyak lagi ilmu SEO sebenarnya tapi cukuplah kita belajar bahagian paling basic ok.

 

Download Software Jana Trafik ke blog

[viral-download file1=”http://www.mediafire.com/?q1a55as7ebxjyia” name1=”Jingling Software” file2=”http://www.mediafire.com/view/?jbhcx4nmcgytaat” name2=”Jingling Software Manual” url=”http://www.informasikini.net/jana-pendapatan-dari-handphone-anda-dengan-toneexcel/” message=”Sila Like/Kongsikan Untuk Muat Turun!” tweet=”Lihat Disini!” thankyou=”Terima Kasih”/]

Download Panduan SEO Blog

[viral-download file1=”http://www.mediafire.com/?dvm2tzrxwm4hflr” name1=”Panduan SEO Blog” url=”http://www.informasikini.net/teknik-traffik-10000-uv-sehari-ke-blog-anda/” message=”Sila Like/Kongsikan Untuk Muat Turun!” tweet=”Lihat Disini!” thankyou=”Terima Kasih!”/]

Comments

comments

142 thoughts on “Teknik jana traffik Percuma ke blog anda”

  1. Gosip Artis

    After reading your article twice, I had to think about the information. That’s a good thing for me. I agree with much of your content.

  2. Salam,

    Sangat simple rupanya untuk menambahkan traffic ke blog. yang penting kira kena ada ilmu kan. btw thanks for sharing.

  3. bisnis renaldo

    terimakasih sudah mengunjungi blog saya. agar banyak yang komen, harap blog awak di percantik, jangan monoton dengan background warna putih. sekian

  4. sweet and joyfull in your blog more inform and new friends please come to my blog to find knowledge of anything and more intresting don’t forget all friends.

  5. Salam persaudaraan, Tk krn sudi bertandang di blog herbadantumbuhan.blogspot.com Semuga anda mendapat banyak manafaat darinya

  6. Hai, saje jan2 baca entry members. Banyak bagi tips… Terima kasih admin, banyak membantu.Ni pun dengar cakap admin la ni.

  7. Oh…..mlm tadi ngantuk2 tak fokus sgt info awak…. ni baca2 lg…aaaaa… barulah jelas… ok2 nak ikut adv awak…akn cuba memanfaatkan blog …tkasih byk2….

  8. Rilahi Zahrah

    Makasih teman, saya dari Indonesia, salam kenal buat teman2 sesama blogger yang ada di Malaysia.. kalo mau, sekalian link exchange (bertukar link) dengan saya… πŸ™‚ terima kasih,…

  9. SnipersZoneβ„’

    Kunjungan balik gan, mw koment tapi ndak ada chatboxnya, jadi disini aja.. salam kenal.. πŸ™‚

  10. wah,, saya orang indonesia
    tapi maksudlah apa yang awak cakap
    blog ini menarik pulak
    bisa di share kah ke Fb saya…??
    makasih sebelumnye

  11. Blog jogging ……. gantian awak lawat nana… karena nana dah melawat blog awak….

    salam kenal πŸ™‚

  12. very like it, the good keyword make a blog, having page rank . so the traffic must be increasing

  13. Rafif(suara rakyat)

    wah2 content yg sangat bermanfaat sekali dan
    terima kasih anda telah mengunjungi blog kami.

  14. Informasi yang sangat berguna, kawan.
    Sedang malas untuk menulis tapi membaca artikel ini, sepertinya saya harus segera membuat artikel baru dalam 1-2 hari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.