Save on your hotel - hotelscombined.com

RON 95 Naik 30 Sen Pagi Ahad Ini? Bukan Ahad Ini, Tetapi Bulan Depan

Pagi ini (21/5) saya jumpa artikel fasal RON95. Menurut berita Mstar itu, kerajaan dikatakan akan menetapkan harga baru RON95 selewat-lewatnya awal bulan depan selepas kajian terperinci harga minyak dunia dilakukan. Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK),

Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan sedang meneliti semula harga pasaran minyak mentah dunia sebelum penyelarasan harga diputuskan bagi mengelak tanggungan subsidi yang lebih tinggi.

Maknanya, ada dua kemungkinan sama ada harga minyak kekal atau dinaikkan. Jangan mimpi untuk membeli petrol RON95 dengan harga yang lebih murah daripada sekarang. Besar kemungkinan, RON95 akan dinaikkan dengan pelbagai alasan.

Saya berkata demikian kerana dalam berita yang sama Ismail Sabri yang pernah mengelentong rakyat Malaysia tahun lalu berkata semakan setiap enam bulan itu bukan dilakukan untuk membatalkan pemberian subsidi kepada rakyat tetapi mahu mengurangkan tanggungan subsidi kerajaan secara berperingkat-peringkat.

Dia juga menyatakan bahawa “Kita mesti lihat perkembangan yang berlaku di dunia pada ketika ini. Harga barang tidak akan kekal sepanjang masa.” Memanglah harga barang tidak kekal sepanjang masa. Namun dari segi harga minyak, Malaysia sebagai negara pengeluar mempunyai cara untuk mengurangkannya melalui pemberian subsidi. Pemberian subsidi ini tidak membebankan kerajaan jika pendapatan dan harta negara diurus dengan betul.

Tiada masalah bagi kerajaan menyediakan subsidi jika tiada komisen RM500 juta untuk membeli kapal selam dan rasuah berbilion ringgit dalam projek PKFZ, serta bermacam-macam lagi salah guna harta milik kerajaan. Selain itu, bagaimana cara untuk melakukannya (mengekalkan subsidi)? Sila tonton video debat Anwar-Shabery Chek. Jika kerajaan tidak mampu melakukannya, serahkanlah pemerintahan negara kepada pihak yang mampu melakukannya.

Dalam berita yang sama Ismail Sabri turut menyatakan sekiranya harga pasaran minyak mentah dunia masih kekal melebihi AS$100 setong (RM301), pemberian subsidi minyak akan meningkat kepada RM10 bilion berbanding hanya RM8 bilion pada tahun lalu. Menurut Ismail Sabri, nilai RM10 bilion itu akan membebankan kerajaan. Namun dia tidak pula mahu menyentuh subsidi yang diberikan kepada syarikat jana kuasa bebas (IPP) yang menerima subsidi berjumlah RM19-RM22 bilion setahun. Bila menyentuh fasal IPP, terbayang “kebodohan” TNB. Walaupun subsidi diberikan harga elektrik tetap naik, malah secara purata setiap rumah perlu membayar antara RM60-RM80 sebulan.

Elemen klise dalam berita seumpama ini, tidak kiralah berita fasal harga gula, tepung, dan sebagainya, perbandingan harga akan dinyatakan oleh pihak kerajaan. Kata Ismalil Sabri harga petrol di Malaysia masih jauh lebih murah berbanding dengan China yang menjual petrol RON 93 pada harga RM3.80 seliter manakala Indonesia, RM3.20 bagi petrol RON92. Mengapa dia tidak membanding harga petrol yang dijual oleh negara pengeluar minyak seperti Brunei, Venezuela, Bolivia, negara-negara Arab?

– www.duniacacamarba.blogspot.com

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.