≡ Menu

Software Terjemahan Al-Quran/Tajwid Dalam Bahasa Melayu

Software ini mengandungi 30 Juzuk / 114 surah dan terjemahan dalam bahasa Inggeris atau Melayu. Anda juga boleh muat turun bacaan dari imam yang berbeza mengikut citarasa. Berikut disertakan link software ini..

Tafsir Al-Quran Melayu – Part 1 (350MB)

Tafsir Al-Quran Melayu – Part 2 (316MB)

Tutorial cara nak install ada disertakan bersama. Tak tahu cara nak gabungkan files part 1 & part 2?? Klik Sini

Al-Quran ini perlu dibaca dengan sebutan dan tajwid yang betul. Bagi membantu anda mempelajari tajwid dan makhraj satu lagi aplikasi yang tidak kurang hebatnya. Jom kita belajar tajwid /Al-Quran.

“Muat turun aplikasi Belajar Tajwid”

Sekurang-kurangnya software ini membantu kita untuk lebih faham serta mengingati jenis-jenis hukum bacaan yang terkandung di dalam ayat Al-Quran.

Marilah kita pupuk semangat celik Al-Quran dalam generasi kita sekarang. Bukan hanya celik ITsahaja yang penting. Tanpa didikan yang sempurna, ilmu IT boleh disalahguna oleh anak-anak kita. Jom baca Al-Quran setiap hari.

Rasulullah SAW bersabda,

“Barangsiapa membaca satu huruf dari Al-Quran, maka ia mendapatkan satu kebaikan, dan satu kebaikan sama dengan sepuluh kali ganda. Aku tidak mengatakan Alif Laam Miim adalah satu huruf, tetapi alif satu huruf, laam satu huruf, dan miim satu huruf.”

Lumrah manusia. Kita lebih teruja jika diberi ganjaran dalam bentuk wang dari pahala. Sebab pahala kita tidak dapat lihat dengan mata kasar. Tapi orang yang beriman akan percaya bahawa pahala itu benar. Renungkan lah.

Comments

comments

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment